1 AYDAN sonra kitaba başlayabilirsiniz desem yok artık dediğinizi duyar gibiyim.Bebeklerimiz doğduğu andan itibaren birçok uyaranla karsı karsıya kalırlar.Zihin gelişim ise duyu gelişimi ile birlikte senkronize bir sekilde ilerler.Bebeğinize kitap okumak onunla geçireceğiniz verimli etkinlikler için yalnızca bir başlangıçtır. Anne-baba ve çocuk arasındaki iletişimin çok daha kaliteli olmasını sağlar. Önceleri her ne kadar cok fazla uyuyor olsalar da 1 ay sonrasında uyanık kalma süreleri artacak,emmeleriniz,hijjeniniz dısında zihin gelişimi içinde neler yapmalısınız gelin ona bakalım.

Öncelikle unutmayalım ki kitap bebeğinizle konusmaya bir bahanedir.Bebek 1 yaşını doldurduğunda anadilindeki tüm sesleri öğrenmiş olacaktır bu nedenle ona bol bol erken aylarda kitap okumanız daha fazla değişik sesi öğrenmesine katkı sağlayacaktır. Agucuklar,hanimişler dısında ne konusacagınızı bilemez duruma geldiğinizde sizin tamda imdadınıza yetişecek tek kurtarıcı kitaplar olacaktır.Önceleri fotograflı kitapları tercih edip sayfalarındaki nesleri tek kelime şeklinde söylemeniz bebeğinizin tamda ihtiyaç duyduğu sey. Kitaptaki nesneyi gösterip sayfayı birkaç saniye içinde çevirmeniz hem bebeğinizin odaklanmasını dağılmasını engelleyecek hem de nesnelerin akıcı görseli karşısında çok eğlenecektir.Hiç yerinde duramayan çocugunuza bile 1 dk da harika bir görsel sölenle kitap okuyabilirsiniz.

Annelerin çoğunun genel sıkıntısı -kitap okuyorum ama dinlemiyordur. Bunun nedeni çocugumuzu sizin beklediğiniz odaklanma süresine sahip olamamasıdır. Kitap okuma alışkanlığını da basamak basamak geliştirebilirsiniz,tıpkı birden önce emeklediğimiz ve sonra yürümeye başlayamadığımız gibi.

Elinize kitabı alıp önce söyle güzelce bir okuyup;Resimlerde neler anlatılabilir?Kitabın ana fikri nedir? diye bir ön çalısma yapmak en doğrusu olacaktır. Sonrasında çocuğumuza kitabı 1-2 dakika içinde bitecek şekilde sayfalarını hızlı hızlı çevirerek,her sayfada birer cümle söylerek okuyalım..Bakalım elimizdeki kitap 1 dakika içinde bitince çocuğumuzun bakışları hala üzerimizde olacak mı? Yoksa ikinci kitabıda okumanızı mı istiyor?

Hadi deneyimleyip görelim bakalım..

Sevgiler.

Gamze Öz

You Might Also Like

Bir yanıt yazın