Dikkat Eksikliği Olan Çocuğumuza Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Son dönemlerde aileler arasında en sık konuşulan konulardan biri oldu “dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu”. Eğer bu teşhis konmuş bir çocuğunuz var ise, bilinen ve herkesin kolayca uygulayabildiği bir çocuk yetiştirme süreci geçirmeyebilirsiniz. Ancak bu durumun oluşturduğu negatif düşüncelerden ve yorumlardan uzak kalıp, çocuğunuzu ve kendinizi suçlamadan ve hatta çocuğunuzun özel durumunun sizin için verilen bir hediye olarak kabul edebilirseniz sizin için her şey değişecektir…

Dikkat bozukluğu ve hiperaktivite olan çocuklar, tıpkı diğer çocuklar gibi koyduğunuz kuralları algılayabilir, nelerin doğru nelerin yanlış olduğunu bilirler. Sadece çocuğunuzu çok iyi anlamalı ve davranışlarını yönlendirebilmeyi öğrenmelisiniz. Bu aşamada bana göre uzman görüşünü ve önerileri takip edilmelidir. Hem ebeveyn olarak hem de çocuğunuz için ayrıca terapi desteği almanız öncelikle aile içindeki huzura ve çocuğunuzun gelişimine önemli katkıları olacaktır.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu deneyimi yaşayan aileler için uzmanların sunduğu bazı tavsiyeleri bu makalede yer vereceğiz.Çocuğunuzun davranışlarını takip ederek, iyi ve olumlu olan her davranışını pozitif olarak motive edin. Ne kadar doğru davrandığını, ona olan güveninizi ve sevginizi her örnek davranışta tekrarlayın. Olumsuz ya da yıkıcı davranışları karşısında ise hassasiyetini koruyarak, tutarlı ve kararlı davranarak yaptığının yanlış olduğunu anlamasını sağlayın.

Hangi davranışların doğru hangilerinin yanlış olduğu hakkında eşinizle birlikte karar alın. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunu yaşayan çocuklar için ebeveynler biraz daha fazla sabırlı ve güçlü olmalıdır. Bir gün izin verdiğinize ertesi gün yasak koyarsanız, bu çocuğunuz için daha zorlu bir sürece dönüşecektir.

Çocuğunuza anlatmaya çalıştığınız her kural, her durum mümkün olduğu kadar açık, net ve kısa olmalıdır. Çocuğunuzu anlamsızca uzayan açıklamaların içinde bırakmamaya çalışın. Dikkati hızlıca dağıldığından sizden net ve kısa ifadeler duymaya ihtiyacı var.

Çocuğunuz kendine, başkalarına ya da hayvanlara zarar vermediği sürece sizin anlam veremediğiniz, “normal” olarak tanımlanmayan garip bulduğunuz davranışları var ise yasaklar koyup durdurmaya çalışmayın. Kendi hayal dünyaları içinde kişiliğini geliştirebilmesi ve kendisini bulması için özgün kaldığı yönlerini destekleyin. Normal olmak uğruna kalıplara soktuğumuz çocuklarımızın mutluluğuna ve içsel huzuruna istemeden engel oluyoruz.

Share

You Might Also Like

Bir yanıt yazın